150 полицаи наказани заради Facebook

Facebook МВР стоп палка
Изглежда, че всяка седмица някой служител бива уволнен или наказан, заради публикуването на нещо неподходящо във Facebook. Някои професии са особено уязвими, като учителите например, които могат да си навлекат неприятности, ако споделят свои снимки, на които пият алкохол, или пък публикуват неподходящи коментари относно своите ученици. Полицаите също са изправени пред по-голяма цензура.
Във Великобритания поне 150 полицаи са били наказани, през последните 4 години, за груби коментари във Facebook.

За това време поне двама полицаи са били уволнени и още седем други подали оставка заради Facebook регистрациите си, става ясно от информация, подадена от 41 участъка в Англия и Уелс и разпространена благодарение на закона за свобода на информацията. Според „Сън”, поне 187 оплаквания били подадени срещу Facebook „лудориите” на полицаите. Тридесет и две оплаквания били оттеглени, или не довели до наказания, но 47 полицаи получили писмени предупреждения, други девет получили окончателни писмени предупреждения, а на един му било връчено официално предупреждение.

Полицаи били обявени за виновни за: писане на расистки коментар (полицаят бил уволнен); обръщение към друг полицай с „доносник” и „лъжец”, както и тормоз над полицай от женски пол (също бил уволнен); коментиране на видео, показващо младеж с нож, който се бори с полицаи в участък, с коментара – „Виж този глупав ..., надявам се да получи добро подковаване в килията.” (глобен с 3-дневна надница).

Роджър Бейкър, който водил разследване за корупцията във великобританската полиция, заяви: „Има голяма неяснота между професионалния живот на хората в социалните мрежи и личният им живот, който може би трябва да си остане личен”. Но Бейкър признава, че превантивните мерки относно тези проблеми са оскъдни и непостоянни.

Същите проблеми съществуват и в Съединените щати. Наскоро стана ясно, че десетки полицаи от Ню Йорк са публикували расистки изказвания във Facebook група за парада по случай денят на западните индийци в Бруклин. Полицаите нарекли участниците в парада „животни”, „диваци” и „развратници”. „Пуснете бомба и ги очистете всичките”, гласял един коментар. „Нека се избият помежду си”, се казвало в друг. „Не е расистко ако е истина”, пишело в трети.

Разбира се, не е противозаконно да си расист. Също така, публикуването във Facebook вероятно не е било през работното време на полицаите, които дали гласност на изпълнените си с омраза мисли през своето свободно време. Но имайки предвид публичния характер на коментарите, не са ясни точните мотиви.

През август, една учителка от Масачузетс била принудена да напусне работа, понеже във Facebook нарекла учениците си „паразити”, а техните родители – „сноби”. Два месеца по-късно, друга учителка, този път от Джорджия, била уволнена заради публикувана снимка, на която държи алкохолни напитки, като коментирала, че се е запътила за една игра на „Crazy Bitch Bingo”.

При много компании и професии има недостиг на ясно регламентирани правила относно социалните мрежи. И ако вашето работно място е в училището или участъка, то със сигурност ще се нуждаете от такива.

0 comments:

Публикуване на коментар

Copyright © 2012 www.bulgariator.com // Template: MaxCTR Blogger Template Converted by BlogisBlogging.Com