Безплатна и легална музика за вашите видеа

легална музика
Питали ли сте се от къде да се сдобиете с безплатна музика за вашето видео, която да е легална? Както може би знаете, използването на музика с неуредени авторски права във вашите видеа е незаконно. Youtube, например, има специална система за защита на авторските права, която автоматично открива видеа съдържащи нелегална музика.
Когато това стане има различни варианти за процедиране. В най-добрия случай Youtube ще остави видеото, като на него ще постави реклами и с парите от рекламите ще плаща на компанията притежател на авторските права. Други по-лоши варианти са заглушаване на звука на видеото или спиране на цялото видео от публично излъчване. Още по-неприятен вариант ще е блокиране на акаунта ви в случай на честа злоупотреба с авторски права. 

Тук идва въпросът "Как да се сдобием с добра музика за фон на нашето видео, която да е легална и безплатна?". 

Един вариант е безплатната музика на Youtube. Сайтът има опция за добавяне на аудио след като вече сте качили вашия клип. За да я намерите, отидете във видеомениджъра, изберете желания от вас клип и от падащото меню за редактиране изберете „Аудио”. Песните са разделени на жанрове, като се показват най-популярните песни от всеки жанр. За да намерите още песни може да използвате полето за търсене. 

 Ако не ви допада изборът на Youtube или пък ви трябва песен за друг проект, различен от Youtube видео, тогава трябва да търсите така наречените "Royalty Free" песни, тоест песни, за които не се сключва договор и не се плащат такси на правоносителите, за да се ползват. 

creative commons
Много музиканти решават да направят песните си "Royalty Free" като ги регистрират с Криейтив Комънс лиценз (Creative Commons License, CC) и по този начин предоставят на всеки възможността да разполага с песните според своите нужди и според вида на лиценза. Има няколко вида Криейтив Комънс лицензи, като някои от тях не позволяват използването на песните с комерсиална цел. Тоест, ако сте решили да изкарвате пари с видеото си, трябва да си намерите песни, регистрирани с лиценз, който позволява комерсиалната употреба. Разбира се, освен във видео, песните могат да се използват и за други проекти като филми, игри, трейлъри, програми и т.н. 

Съществуват шест вида Криейтив Комънс лицензи: 

BY license
BY (Attribution, "Признание") – този лиценз позволява да се ползва песента по всякакъв начин (сваляне, разпространяване, рязане, променяне, вмъкване във видео и т.н.), дори с комерсиална цел, като единственото условие е да се даде кредит на изпълнителя (тоест да се спомене от кого, или от къде, е песента).

BY ND license
BY ND (Attribution-NoDerivs) – този лиценз позволява употребата и разпространяването на песента с комерсиална и некомерсиална цел, стига да се даде кредит на изпълнителя и да не се променя песента по никакъв начин.

BY SA license
BY SA (Attribution-ShareAlike) – този лиценз позволява да се променя песента, дори с комерсиална цел, като условията са кредит към автора и регистриране на новия продукт със същия лиценз. Така всички производни на песента (и на производните на песента) ще имат същия лиценз и ще могат да се ползват свободно, дори с комерсиална цел. Това е лицензът, който се ползва от Wikipedia и се препоръчва за проекти, които са полезни за потребителите.

BY NC license
BY NC (Attribution-NonCommercial) – този лиценз позволява да се ползва и променя песента, като условията са да се даде кредит на автора и да не се ползва с комерсиална цел.

BY NC SA license
BY NC SA (Attribution-NonCommercial-ShareAlike) - както може би се досещате, този лиценз комбинира два от вече изброените лицензи и означава, че може да се ползва и променя песента стига да се даде кредит на автора, да се регистрира песента със същия лиценз и да не се ползва с комерсиална цел.

BY NC ND license
BY NC ND (Attribution-NonCommercial-NoDerivs) – това е най-ограничителния лиценз, който позволява само да се сваля песента и да се споделя с други, стига да се даде кредит на автора, да не се променя песента по никакъв начин и да не се използва с комерсиални цели. Това е лицензът използван от TED.com – място където се популяризират "идеи, ценни за разпространяване".

Тези от вас, които смятат да печелят по някакъв начин от клиповете си, трябва да търсят песни с "BY" Криейтив Комънс лиценз, който е и най-свободния лиценз.

Както вече споменах, има много изпълнители и композитори, които пускат творбите си в интернет за свободно ползване. От тук следва и че има много сайтове за споделяне и събиране на подобна музика. Тук ще изброя някои от най-популярните сайтове за безплатна музика, а ако те не са ви достатъчни, винаги може да потърсите още. (За да търсите подобни сайтове използвайте термина "Royalty free music").

1. Dig.ccMixter.org/dig
digg.ccmixter.com
Сайтът има голямо разнообразие на музика, която може да ползвате както за лична, така и за комерсиална употреба. За всяка песен е показано с какъв тип Криейтив Комънс лиценз е регистрирана. От падащите менюта в горната част на страницата може да изберете с какъв лиценз музика желаете да ви се показва и какъв да е самия вид на музиката – за видео, за игра, за подкаст, парти музика и т.н. За да сваляте музика не трябва да сте регистрирани в сайта. Форматът на музиката е mp3. Също така има и плейър с който лесно да преслушвате песните.

2. FreeMusicArchive.org
FMA
Още един сайт с голямо разнообразие от музика. На страницата на всяка песен (от дясно) пише с какъв лиценз е песента. Повечето песни, които прегледах аз бяха с некомерсиално изискване, но се срещаха и такива, за които е позволено да се използват с комерсиална цел. За съжаление няма опция за отсяване спрямо вида на лицензите (или поне аз не видях такава), но пък има опция за разглеждане по жанрове – поп, хип-хоп, класика и т.н. За да сваляте песни не е задължително да сте регистрирани, но ако имате акаунт може да добавяте песните, които сте си харесали, в "любими" и така да запазвате прогреса си.

3. FreeMusicForVideos.com
freemusicforvideos.com
Както следва от самото име на сайта, в него ще намерите "безплатна музика за видео". От падащото меню "Download Music" може да отсявате песните според желания от вас жанр. Всички парчета са регистрирани с "BY" лиценз, което означава, че са свободни дори и за комерсиална употреба, стига да дадете кредит на автора. Автор на всички песни е Tom Cusack, който е професионален композитор на музика за реклами и трейлъри на филми. Музиката, която му остава от различни проекти, решава да я сподели напълно безплатно (разбира се, винаги може да направите скромно дарение чрез бутона "Please donate"). По негови думи, това е единственото място в интернет, където можете да намерите безплатна музика на професионално ниво.

4. AudioNautix.com
audionautix.com
В audionautix.com всички произведения са свободни за употреба, дори и комерсиална. Единственото условие е да дадете кредит на автора Jason Shaw, който е и собственик на сайта. Песните са разделени на четири категории – "Film/Orchestra"; "Rock/Pop/Blues"; "Country/Jazz" и "Tech/Urban/Dance". Не е задължителна регистрация, за да сваляте или преслушвате песните. Ако желаете може да почерпите автора с една бира чрез бутона за дарения на PayPal.

5. Incompetech.com/music/royalty-free/
incompetech.com 
Още един сайт със свободна за ползване музика, изискващ само цитиране на автора (Kevin MacLeod) по указания в сайта начин. Освен според жанра, музиката може да се разглежда и според чувството (успокояващо, епично, забавно и т.н.). Не е необходима регистрация, за да се сваля или преслушва музиката.

6. Jewelbeat.com/free/free-background-music.htm
royalty free music
Сайтът предлага платена музика, по 99 цента за песен, но на горния адрес има безплатна музика, ползването на която изисква единствено да се даде кредит на автора с линк към сайта, по указания начин.

7. PacDV.com/sounds/free-music.html
free sound effects
PacDV е сайт, който се занимава с правенето на безплатна музика и звуци за музикални и филмови продуценти, студенти по филмово изкуство и мултимедийни разработчици. Освен песни в сайта има и най-различни звуци като излитане на самолет, тиктакане на часовник, аплодисменти от публика; също така кратки фрази озвучени от хора (напр. "Come on" "Do you get it?"...) и още много други. Общо взето, има доста полезни ресурси за направата на интересни и професионално изглеждащи проекти. Всички материали са свободни за употреба, дори и комерсиална, като единственото условие е да се даде кредит по указания начин.

8. DanoSongs.com
danosongs.com
Всички песни в сайта са от композитора Dan-O и са безплатни за ползване както за лична, така и за комерсиална употреба. Условието е да се даде кредит на автора по указания начин или да се дарят $10 на парче в случай, че ползващия не желае да даде кредит.

9. freeSFX.co.uk
freesfx.com
Още един сайт изискващ само отдаване на кредит, за да се ползват музиката и звуците. В сайта има голямо разнообразие на звуци, от тракаща опашка на гърмяща змия до падане на възглавница на земята. Песните могат да се отсяват според жанра. За да сваляте музика и звуци трябва да сте регистрирани в сайта.

Други подобни сайтове:
derekaudette.ottawaarts.com/music.php
soundjig.com/pages/music
mcs.franknora.com
mpfree.org.uk

Ако и вие знаете сайтове за безплатна музика, които не съм споменал, може да ги споделите като напишете коментар към статията.

Ако статията ви е била от полза, вероятно ще харесате и списъка със сайтове за легални и безплатни изображения.

0 comments:

Публикуване на коментар

Copyright © 2012 www.bulgariator.com // Template: MaxCTR Blogger Template Converted by BlogisBlogging.Com