Сайтове за безплатни изображения (картинки, снимки и икони) Royalty Free

сайтове за картинки
В тази статия ще ви представя сайтове за безплатни изображения - картинки, снимки, икони и т.н. които може да ползвате за каквато и да е употреба (дори и комерсиална), без да се налага да давате кредит към когото и да било. Изображенията в сайтовете, които ще ви представя, не включват отпечатани върху себе си адреси на първоизточника, както изображенията при голяма част от подобните сайтове.



Преди това обаче да уточня защо е важно във вашите проекти да използвате свободни за употреба изображения (известни още като Royalty Free Images и Public Domain Images). Който е наясно с това може направо да скролне надолу към списъка със самите сайтове.

Използването на изображения с неуредени авторски права може да ви навреди по различни начини. От отнасяне на някоя и друга псувня от автора на изображението, до завеждане на дело за нарушаване на авторски права. Използването на "крадени" картинки във вашите сайтове може да доведе и до наказване на сайта ви от Google, или просто класирането му на по-задни позиции в сравнение с първоизточника на изображението. Тук трябва да отбележа, че подобно на самите статии, изображението, което ползваме, освен свободно за употреба, е добре и да е уникално, тоест да не се среща на никой друг сайт в момента, в който го публикуваме на нашия. Това може да стане като просто променим размера му или като изрежем част от него, да речем с програмата Paint на нашия компютър.

Понеже темата взе да се отклонява към SEO (или оптимизация за търсещите машини), а тя всъщност е за сайтове за безплатни изображения, ще започна с изброяването им.

Сайтовете са разделени на 3 основни групи - сайтове с безплатни снимки, сайтове с безплатни картинки тип clip-art и смесени сайтове, съдържащи и двата вида изображения (снимки и clip-art). Само да уточня, че това не е класация и сайтовете не са подредени според това кой е с най-добрите изображения, а по-скоро се изброяват според хронологията при която съм ги проучвал.

1. Смесени сайтове:


www.Kozzi.com
kozzi logo







Сайтът разполага с голямо разнообразие от висококачествени безплатни и платени изображения и видеа. За да свалите изображение или видео трябва да сте регистрирани в сайта. Регистрацията е безплатна. (Ако се регистрирате от линка, който съм дал по-горе ще получите 10 кредита подарък на стойност $10, с които може да закупите платени файлове). Когато търсите изображения на екрана излизат 2 галерии. В горната половина се намира галерията с безплатни изображения (FREE SEARCH RESULTS), а в долната - галерията с платени картинки (PREMIUM SEARCH RESULTS).

www.PublicDomainPictures.net
PublicDomainPictures Logo





Както може би се досещате от името, всички изображения в сайта са с лиценз Public Domain (на български - обществено достояние), което означава, че авторът е предоставил всички права върху творбата и тя е свободна за каквато и да било употреба, без да се иска разрешение. Творбите не могат да се ползват единствено за незаконни, неморални и порнографски цели. Също така не могат да се лицензират (в първоначалния си вид) и да се предявява собственост върху тях. Естествено ако използвате изображението, за да създадете ваша творба (да речем шаблон за сайт) може да го лицензирате и да държите авторските му права. Ако ще разпространявате изображението (в първоначалния му вид) в други подобни сайтове (за стокова фотография) трябва да поставите линк към страницата, от която сте го свалили. Обърнете внимание, че около самите снимки в сайта има много рекламни полета с платени снимки. Казвам го, за да не се объркате и да не помислите, че изображенията в сайта са станали платени.

www.PublicDomainFiles.com
PublicDomainFiles Logo




В сайта има Public Domain снимки, шрифтове и картинки. Всички освободени от авторски права. Те могат да се отсяват според популярност и според дата на качване.

www.FreeTems.net
FreeTems Logo






В сайта има безплатни и свободни за употреба снимки, графични изображения, видеа, електронни книги и др. Всичките са обществено достояние. Това което ми направи впечатление е, че едни от най-сваляните файлове са илюстрации на оръжия и брони, които по нищо не отстъпват на тези от браузърните игри от рода на Gladiatus, Knight Fight и т.н. Така че ако някой е решил да създава подобна игра, но няма средства за графичните изображения, сайтът вероятно ще му свърши работа.

2. Сайтове за безплатни снимки:


www.ImageBase.net
ImageBase Logo





ImageBase е сайт за безплатна стокова фотография. В него може да намерите безплатни висококачествени изображения. Сайтът позволява изображенията да се използват за каквото и да било и не изисква да се даде кредит на източника (въпреки че биха го оценили). Според собственика, илюстрациите на сайта могат да се считат до известна степен като Public Domain творби. Единствените забрани са изображенията да не се използват за незаконни или порнографски цели. Също така да не се препродават във вида, в които са. Ако се преправят или комбинират с други изображения може да се използват за продажба.

www.PixaBay.com
PixaBay Logo





PixaBay е още един сайт за безплатни снимки, в който изображенията са със статус Public Domain. В сайта може да намерите спиращи дъха снимки, с невероятно качество, които по нищо не отстъпват на тези от платените сайтове за стокова фотография. В раздела "Избор на редактора" (Editor's Choice) може да видите и най-добрите сред най-добрите.

www.Public-Domain-Image.com
Public-Domain-Image Logo




Още един сайт с безплатни и свободни за употреба изображения в графата Public Domain. Снимките в него са разделени на категории и подкатегории, което прави намирането на желаното изображение още по-лесно.

www.OpenGalleries.org
OpenGalleries Logo





 Идеята на OpenGalleries е проста - да се създаде онлайн архив със снимки правени навсякъде по земното кълбо, които могат свободно да се ползват от всеки. Всички снимки на сайта са обществено достояние и могат да се ползват и за комерсиални цели. Снимките са категоризирани по държави, така че ако пишете статия на тема екскурзии до Испания, да речем, и ви трябват снимки за статията - това е вашето място. Ако искате да споделите снимки, които вие сте правили може да го направите, стига да сте наясно, че по този начин се отказвате от всякакви авторски права върху тях и те стават свободни и за комерсиална употреба.

www.ImageAfter.com
ImageAfter Logo




В ImageAfter има снимки с висока резолюция на места, обекти, животни, машини, насекоми, знаци, растения и други подобни. Всички изображения могат да се свалят и ползват свободно дори и за комерсиална цел. Голяма част от снимките са любителски и не са обработвани. Някои може и да не са фокусирани правилно, което се дължи на факта, че има снимки, дарени на сайта от любители (което може да направите и вие).


3. Сайтове за безплатни картинки (clip-arts)


www.Clker.com
Clker Logo





В сайта има голямо разнообразие от векторни и растерни илюстрации, предимно от типа clip-art. Всички са със статус Public Domain и могат да се ползват свободно. Идеален е за материали за лога, банери, икони и т.н. Сайтът има и функция да качите ваша снимка и да я векторизирате и направите на clip-art (още един начин да направите дадена снимка уникална). Друга полезна функция е опцията да се редактира изображението. Това става от бутона "Edit this image". Когато го изберете ще се отвори онлайн редактор, където може да го редактирате, или да добавите нови изображения.

www.OpenClipart.org
OpenClipart Logo




OpenClipart е още едно място за Public Domain изображения от типа clip-art. На сайта има голямо разнообразие от илюстрации и икони за вашите проекти, които са свободни за всякаква употреба. Подобно на предходния сайт и този има опция за редактиране на изображението онлайн.

www.WPClipart.com
WPClipart Logo





В сайта има голямо разнообразие от безплатни изображения (тип clip-art), които са разделени на категории и подкатегории.

www.PDclipart.org
PDClipart Logo





Още един сайт с богата колекция от безплатни clip-art-и. Всички са свободни дори и за комерсиална употреба.

Още сайтове за Public Domain изображения (несортирани):

http://publicphoto.org/
http://picdrome.com/page/gallery
http://pdphoto.org/
http://www.photos-public-domain.com/
http://www.freephotogaleries.com/
http://www.public-domain-photos.com/
http://www.4freephotos.com/
http://www.pdpics.com/
http://www.bestphotos.us/
http://pdposter.weebly.com/
http://www.arspublik.com/
http://www.republicdomain.com/photos/category/pictures/
http://public-domain.zorger.com/
http://pddepot.com/
http://www.phototeria.com/
http://gimp-savvy.com/PHOTO-ARCHIVE/
http://www.freephotos.se/
http://www.burningwell.org/
http://freeimagescollection.com/
http://www.mypublicdomainpictures.com/
http://www.topersphotos.com/
http://www.reusableart.com/

Ако и вие знаете добри сайтове за безплатни и свободни за употреба изображения, които не са включени в статията, или пък имате някакви забележки, препоръки или хвалби (дай Боже), може да ги споделите в коментарите под статията.

Ако статията ви е била полезна може да я споделите в социалните мрежи или да си я запазите в "bookmarks". Възможно е в бъдеще да се добавят нови сайтове или да се премахват вече неработещи такива.

Ако статията ви е допаднала вероятно ще ви хареса и ресурса за легална и безплатна музика.

0 comments:

Публикуване на коментар

Copyright © 2012 www.bulgariator.com // Template: MaxCTR Blogger Template Converted by BlogisBlogging.Com