Суши доставка

доставка на сушиСуши е най-популярното японско ястие извън Япония и едно от най-предпочитаните ястия сред самите японци. В Япония сушито обикновено се сервира при специални поводи като тържества, национални празници и други.


В миналото сушито е представлявало маринована риба в оцет. Днес под суши се разбира ястие от ориз, приготвено със суши оцет. Въпреки че за повечето чужденци под суши се разбира цялото ястие, на японски „суши” означава „ориз" и не включва останалите гарнитури. Парченцата сурова риба, например, се наричат сашими.

Съществуват стотици видове суши. Ето и едни от най-популярните:
(Обърнете внимание, че „суши” става „зуши” когато е част от наименование на вид суши. Например „нигири-зуши”, „оши-зуши” и т.н.)

Нигири
нигири сушиМалки оризови топки върху които има риба, мида и др. Има безброй разновидности на нигири-зуши, като едни от най-известните се правят от риба тон, скарида, змиорка, калмар, октопод и пържено яйце.

Гункан
гункан сушиМалки чаши направени от сушени водорасли и суши ориз, напълнени с морски деликатеси. Гункан-зуши също има безброй вариации, най-популярните от които включват морски таралеж и различни видове хайвер.

Норимаки
норимаки сушиСуши ориз и морски деликатеси завити в сушени водорасли под формата на ролца. Има много разновидности на суши ролцата, различаващи се по подправките и дебелината. Суши ролца приготвени „отвътре навън” са много популярни извън Япония, но рядко се консумират от самите японци.

темаки сушиТемаки
Темаки-зуши (буквално преведено: ръчни ролца) представляват фунии направени от водорасли нори и пълнени със суши ориз, морска храна и зеленчуци.



оши суши
Оши-зуши
Оши-зуши е пресовано суши, при което рибата и суши ориза са пресовани в дървена кутия.



инари суши
Инари
Инари-зуши е лесен за приготвяне и евтин вид суши, при който суши оризът е напълнен в „aburaage”, което представлява пържено тофу.


чираши суши
Чираши
Чираши-зуши е ястие, при което морска храна, гъби и зеленчуци са насипани върху суши ориз.



пернишко сушиТъй като има безброй разновидности на сушито, а също така от различни части на света продължават да се появяват нови интерпретации на ястието, на човек едва ли ще му стигне един живот, за да ги опита всичките. Напоследък в родината ни е популярен побългареният вариант на ястието, по-известен като „пернишко суши”. Пернишкото суши се приготвя от ориз и луканка завити в лозови листа.

Фактът че японците обикновено консумират суши при специални поводи не означава, че и ние трябва да спазваме тази традиция. Всъщност все повече любители на японския деликатес си поръчват суши за вкъщи, така както си поръчват и пица. И ако до преди няколко години сушито е било символ на благосъстояние, днес и простосмъртните могат да си го позволят. Все повече ресторанти в България предлагат доставка на суши до домовете, а в сайтовете за групово пазаруване може да намерите чудесни суши промоции, много от които включват и суши доставка до домовете.

0 comments:

Публикуване на коментар

Copyright © 2012 www.bulgariator.com // Template: MaxCTR Blogger Template Converted by BlogisBlogging.Com